DESPRE NOI


Legal, Asociatia Bolnavilor de Cancer Gorj (A.B.C. Gorj) este o organizatie non-profit care se dedica sustinerii oficiale a bolnavilor de cancer din Gorj si promovarii drepturilor acestora, precum si ale familiilor lor, la un tratament decent.

Cu ajutorul ABC Gorj speranta prinde contur si actiunile concrete devin farurile care ii calauzesc pe cei afectati de aceasta grea incercare a vietii.


In inima Gorjului, sute de suflete se confrunta cu provocarea devastatoare a cancerului, privind cu teama spre ziua de maine. Fii, fiice, mame, tati lupta neincetat pentru a-si prelungi viata si pentru a-i reda acesteia valoare. Acesti eroi din umbra se confrunta nu doar cu boala si durerea, ci si cu o serie de lipsuri materiale coplesitoare.

ABC Gorj este un far de speranta in aceasta intunecata calatorie, alaturi de fiecare luptator, zi de zi. Scopul nostru este sa aducem alinare suferintei, speranta si sa oferim sprijin concret acolo unde este cel mai mult nevoie. Fie ca ajutam la accesarea tratamentelor vitale sau furnizam strictul necesar in caz de urgenta, asociatia noastra depune eforturi considerabile pentru a face tot ceea ce este posibil, atat din perspectiva legala, cat si umana.

De la interventii pe langa autoritatile de stat, pana la colectarea de fonduri si distribuirea de donatii catre cei aflati in dificultate, ABC Gorj este angajata intr-un efort necontenit pentru a aduce alinare si sprijin.


Asociatia noastra are drept scop principal sustinerea si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor afectati de cancer si a familiilor acestora, dar si informarea si educarea comunitatii gorjene asupra masurilor de preventie si depistare rapida a cancerelor.


OBIECTIVELE NOASTRE:

  • Sprijinirea pacientilor cu cancer: Oferim sustinere pacientilor diagnosticati cu cancer, de la facilitarea accesului la analize si tratamente, pana la furnizarea de alimente, medicamente si imbracaminte. 
  • Campanii de constientizare si preventie: Desfasuram campanii de informare si constientizare cu privire la cancer, in comunitatea noastra, colaborand cu medici, autoritati locale si voluntari.
  • Activitati umanitare: Ne implicam in diverse activitati umanitare, cum ar fi distribuirea de cadouri, organizarea de evenimente speciale si asigurarea suportului financiar pentru nevoile imediate ale familiilor aflate in dificultate.
  • Ajutor in tratament si transport: Facem demersuri pentru asigurarea tratamentului adecvat pacientilor, oferindu-le sprijin financiar si facilitand transportul de la domiciliu la locul de tratament.
  • Parteneriate si colaborari: Dezvoltam parteneriate cu institutii medicale, cabinete private si alte organizatii pentru a oferi servicii medicale gratuite, precum consultatii pneumologice, urologice, gastroenterologice, ginecologice si ORL.
  • Promovarea sanatatii: Organizam conferinte si evenimente educative cu specialisti medicali pentru a informa comunitatea despre preventie, depistare precoce si ingrijire adecvata in cazul cancerului.
  • Proiecte de finantare: Cautam surse de finantare si depunem proiecte pentru a obtine resursele necesare pentru a extinde si imbunatati serviciile oferite pacientilor si familiilor acestora.

Prin aceste activitati, asociatia noastra isi propune sa creeze un impact pozitiv in vietile celor afectati de cancer, sa contribuie la cresterea nivelului de constientizare in comunitate si sa ofere sprijin si solidaritate in fata acestei provocari dificile.

Vorbind despre ABC Gorj, nu vorbim decat in termeni legali despre o entitate juridica, caci in fapt, ABC Gorj inseamna oamenii care zi de zi depun eforturi pentru a usura suferintele gorjenilor suferinzi de cancer.

Dar sa descoperim mai jos povestea ABC Gorj prin cuvintele omului care constituie motorul asociatiei, acel om fara de care ABC Gorj ar fi doar un alt ONG cu impact minor in vietile celor pentru care lupta.

O persoana care a trecut odata prin oncologie, va trebui sa duca pe umeri aceasta greutate, mereu, chiar daca, dupa cativa ani, este asigurata ca este bine si ca pericolul a trecut. Adica, organismul devine sensibil, apar tot felul de simptome nefiresti, un disconfort sau o durere, care pot fi normale tinand cont de inaintarea in varsta, dar asupra carora va plana mereu suspiciunea ca ar putea ascunde ceva grav.
Aici incepe lupta cu tine. Adica, trebuie sa uiti ca ai fost in oncologie, sa iti propui sa ai o activitate normala, sa traiesti in prezent si cu planuri in viitor. Dar uneori se intampla ca ceva sau cineva sa iti aminteasca de experienta traita sau sa te forteze sa o retraiesti intr-o anumita masura.

Au trecut ani in care viata a dat cu mine de pamant, la propriu, dar cum eu imi facusem o promisiune mie ca voi lupta, m-am ridicat in genunchi, am luptat, am plans, dar apoi m-am ridicat in picioare. Pana la un punct, mi-au intins o mana mama, tata, Dumnezeu si medicii. Apoi, pe rand, am pierdut parintii, ramanand cu Dumnezeu si medicii. Si asta nu pentru ca nu ar fi existat oameni in jurul meu, ci pentru faptul ca fiecare era deja ocupat si preocupat de propria viata. Poate ca nici eu nu am stiut sa cer ajutor in acest sens celor apropiati. Dar pe vremuri, nici oamenii nu stiau multe si nici nu se discuta deschis despre ceea ce este CANCERUL. Toata lumea evita sau ascundea acest subiect. Asa mi-a ramas doar varianta de a gasi singura drumul pe care trebuie sa merg, usa la care trebuie sa bat sau decizia pe care sa o iau. O data am refuzat chiar decizia medicului, dar de cele mai multe ori am asteptat o incurajare din partea lor si trebuie sa recunosc ca au existat medici carora le datorez viata.

Si sa nu-si imagineze cineva ca erau marile spitale private din tara asta sau din nu stiu ce tara minunata. Nu! Erau medici minunati din Targu Jiu, orasul acesta pe care il tot murdarim cu noroi si din tara asta, dar din spital de stat. Sigur, pas cu pas au aparut tot felul de metode si posibilitati ca sa pot tine situatia sub control, pentru linistea mea, dar in acelasi timp mi-am impus sa nu fac din aceasta problema un stil de viata. Sa nu raman captiva intr-un cerc sau sa traiesc doar respirand cuvantul "boala".

Dar cum viata este cel mai bun dascal, m-a invatat ca trebuie sa merg inainte, cu propriile forte si sa inteleg ca este DOAR lupta mea si atat. Nu a familiei, pe care incet, incet am pierdut-o, si nu a prietenilor.

A fost o lupta sa inteleg ca POT, CA SUNT BINE. M-am detasat de acest cuvant si am privit doar inainte, propunandu-mi sa uit si sa ma bucur de tot ce ma inconjoara. Din pacate, viata a vrut sa imi reaminteasca sau poate a vrut sa ma duca pe un alt drum. Spun "din pacate", pentru ca in 2019, o persoana draga din familia extinsa a primit un astfel de diagnostic si am ales sa ii fiu alaturi, cunoscand deja traseul din toate punctele de vedere.

Asa am descoperit ca nu prea s-a schimbat mare lucru in ceea ce priveste sprijinul pentru oamenii care fac cunostinta cu dusmanul numit ”cancer”, dar in acelasi timp, cu tristete, am aflat ca nici sistemul medical nu este tocmai ceea ce ar fi necesar si util, iar educatia medicala a cetatenilor este deficitara. Mai trist este faptul ca intorcandu-ma in locul in care credeam ca nu ma voi intoarce, am descoperit multa durere, tristete, nesiguranta si un numar foarte mare de pacienti oncologici.

Atunci brusc mi-am amintit tot parcursul meu, greutatile prin care am trecut, starea prin care au trecut parintii mei, pentru ca totdeauna, parintii sunt cei ce sufera pentru copilul lor, indiferent de varsta, dar si lupta pacientului pentru a ramane langa copiii lui, sa ii creasca, acolo unde sunt copii mici sau pur si simplu lupta pentru a ramane cu familia.

Sigur ca fiind crestini, cui cerem ajutorul prima data? Sigur ca ne indreptam catre Dumnezeu si il imploram sa ne ajute, dar noi, noi cum incercam sa ne ajutam?

Acesta a fost momentul in care am spus: eu trebuie sa fac ceva. Trebuia sa incerc sa ajut oamenii si infiintarea Asociatiei Bolnavilor de Cancer Gorj a fost primul pas in lungul drum cu provocari ce mi se asterne zi de zi inainte. Cred ca acesta este drumul pe care viata a vrut sa mi-l arate. Iar bucuria de a fi de folos cuiva, zilnic, de a vedea ochii inlacrimati de bucurie si speranta este combustibilul ce ma impinge clipa de clipa doar inainte.

Sunt aici si alaturi de oamenii cu suflet implicati in activitatea ABC Gorj, raspund celor care nu stiu la ce usa sa bata sau cui sa se adreseze. Am incredere ca impreuna invatam, cu ajutorul medicilor, cum sa prevenim aceasta boala si sa descoperim cai noi in a o contracara atunci cand in ciuda eforturilor de a o preveni, ne loveste totusi" - Rozalia-Doina Lorincz - Președinte ABC Gorj