Echipa GorjBiz sustine demersul Asociatiei Bolnavilor de Cancer Gorj!
1 iunie 2022Despre boala ucigatoare responsabila pentru multe decese in randul barbatilor…si nu numai!
23 iunie 2022Multumim DOAMNEI DOCTOR STEFANIA IONICA, MEDIC SPECIALIST REABILITARE MEDICALA, pentru amabilitatea de a raspunde solicitarii noastre de a ne edifica asupra importantei putin-cunoscutei reabilitari pulmonare.
Parcurgand materialul de mai jos veti descoperi cat de important este sa fie realizat acest tip de tratament cat mai timpuriu pentru a avea garantia unei recuperari totale. Tot aici, cu deosebita amabilitate, Doamna Doctor Stefania Ionica precizeaza clar pasii ce trebuie parcursi, bolile ce necesita reabilitare pulmonara si beneficiile obtinute in urma reabilitarii.
ABC Gorj: Bolile pulmonare sunt diverse, care ar fi acestea?
Dna. Dr. Stefania Ionica: Patologia pulmonara este complexa. Aceasta cuprinde boli pulmonare cu:
- disfunctie ventilatorie obstructiva (astm bronsic, bronsita cronica, emfizem pulmonar, BPOC, bronsiectazii);
- disfunctie restrictiva (fibroze interstitiale, pahipleurite,obezitate, cifoscolioze sau spondilita anchilozanta);
- Disfunctie mixta (sindroame post tuberculoase, boli respiratorii profesionale), cancer bronho-pulmonar, iar mai nou boala Covid 19 si sindromul Long-Covid.
ABC Gorj: Care dintre ele pot fi ameliorate cu tratamentul stabilit de dumneavoastra? Sau mai exact, toti pacientii pot beneficia de acest tratament?
Dna. Dr. Stefania Ionica: In general, marea majoritate a afectiunilor pulmonare pot beneficia de reabilitare respiratorie excluderea dintr-un astfel de program fiind determinata de comorbiditatile asociate cum ar fi bolile cardio-vasculare instabile sau necontrolate terapeutic (angina instabila, aritmii, infarct miocardic recent), dementa, epilepsia, pacientul necooperant.
In ce consta reabilitarea pulmonara?
ABC Gorj: Practic in ce consta aceasta reabilitare pulmonara?
Dna. Dr. Stefania Ionica: Reabilitarea pulmonara cuprinde tehnici de reeducare respiratorie, antrenament dozat la efort, tehnici de conservare a energiei, suport psiho-emotional, nutritional, educatie pentru intelegerea si auto-managementul afectiunii. Pentru realizarea acestora se asociaza kinetoterapia respiratorie, haloterapia, electroterapia si psihoterapia. In cadrul Spitalului PNF Tudor Vladimirescu – Runcu, pacientii beneficiaza gratuit in baza biletului de trimitere de toate aceste servicii realizate cu personal calificat, cu experienta in reabilitarea pulmonara, dar si aparatura moderna perfect adaptata necesitatilor pacientilor, spitalul nostru fiind dupa cel de la Iasi printre primele institutii medicale din tara specializate in acest tip de terapie.
ABC Gorj: Salina este indicata in toate bolile pulmonare?
Dna. Dr. Stefania Ionica: Aerosolii salini prin compozitia lor au rol mineralizant, dezinfectant, bactericid, de eliminare a impuritatilor de la nivelul cailor respiratorii atat superioare cat si inferioare avand in timp beneficii asupra intregului organism prin cresterea imunitatii, detoxifierea organismului, reducerea efectelor oboselii, stresului. Totusi, nu toate afectiunile pulmonare au indicatie de salinoterapie, dintre exceptii amintim exacerbarile bolilor cronice, tuberculoza activa, hemoptizia, insuficienta respiratorie acuta, micozele pulmonare, status astmaticus sau cancerul bronho-pulmonar.
ABC Gorj: Ce beneficii aduce pentru pacient un astfel de program de reabilitare?
Dna. Dr. Stefania Ionica: Beneficiile sunt multiple de la controlul si ameliorarea simptomelor, reducerea exacerbarilor si deci a spitalizarilor, a costurilor, pana la cresterea capacitatii de a desfasura activitatile zilnice obisnuite, cresterea gradului de independenta, reducerea anxietatii si depresiei, scopul final fiind imbunatatirea calitatii vietii si mentinerea pacientului in activitatea socio-profesionala.
ABC Gorj: La ce interval de timp poate beneficia un pacient de aceste metode de recuperare?
Dna. Dr. Stefania Ionica: Recomandarea este ca aceste programe de reabilitare sa se desfasoare la interval de 3-6 luni, dar pot fi reevaluate ori de cate ori starea clinica a pacientului o cere.
ABC Gorj: In mod deosebit, va rog sa imi spuneti, bolnavii de cancer pot beneficia de acest tip de recuperare? Este indicat? Ii poate ajuta intr-un fel?
Dna. Dr. Stefania Ionica: Reabilitarea pulmonara este utila pacientilor cu interventii chirurgicale pentru tumori pulmonare, chiar transplant pulmonar si vizeaza prevenirea complicatiilor, adaptarea sistemului respirator si cardio-vascular la noile conditii de functionare, restabilirea performantelor fizice si psihice. Un astfel de program este cu atat mai eficient cu cat este inceput mai timpuriu, chiar preoperator si include gimnastica respiratorie, drenaj bronsic, exercitii pentru prevenirea deconditionarii musculo-articulare indusa de imobilizarea prelungita la pat, psihoterapie.
Reabilitarea pulmonara are o mare importanta in reducerea dificultatilor la respiratie, oboselii, in cresterea capacitatii functionale si a calitatii vietii pentru majoritatea pacientilor cu boli pulmonare, dar si pentru persoanele sanatoase conform sloganului: Respiri mai bine, te misti mai bine, te simti mai bine!
Reabilitarea pulmonara are o mare importanta in reducerea dificultatilor la respiratie, oboselii, in cresterea capacitatii functionale si a calitatii vietii pentru majoritatea pacientilor cu boli pulmonare, dar si pentru persoanele sanatoase conform sloganului: Respiri mai bine, te misti mai bine, te simti mai bine!
Te invitam sa resimti BUCURIA de A DARUI altora bucurie si speranta, alaturandu-te demersului nostru:
- E-mail: contact@abcgorj.ro
- Telefon: 0722 859 514
- Adresa: Str. Armoniei Nr. 2, Loc. Dragoieni – Mun. Targu Jiu
Iar daca timpul nu-ti permite, fii sigur ca orice mic ajutor CONTEAZA!
DONEAZA si TU in contul Asociatiei Bolnavilor de Cancer Gorj: Cont IBAN: RO29BTRLRONCRT0630749201 – Banca Transilvania