ABC Gorj marcheaza cu suflet Ziua Internationala a Femeii si nu-i uita nici pe domni
8 martie 2023Analize GRATUITE de PREVENTIA IMPOTRIVA CANCERULUI in Dragotesti – Impreuna pentru Sanatate!
1 august 2023Seria de interviuri realizata de catre ABC Gorj cu sprijinul echipei Web Logistics – de informare si constientizare a gorjenilor asupra diverselor tipuri de cancer, continua.
Multumiri Domnului Doctor Dinu Constantin-Madalin – Medic primar Urolog pentru amabilitatea de a ne vorbi despre al treilea cel mai intalnit tip de cancer intre cancerele renale si cel mai letal din pacate.
ABC Gorj: Va rog sa ne spuneti care sunt celelalte forme de cancer intalnite in specialitatea Dumneavoastra, in Urologie?
Dr. Dinu C-tin: Alte forme de cancer din sfera urologica sunt cancerul renal, cancer testicular, penian ureteral, etc
ABC Gorj: Va rog sa ne spuneti cate ceva despre cancerul renal.
Dr. Dinu C-tin: Cancerul renal sau carcinomul renal este o tumora rara, reprezentand cca 3% din totalitatea cancerelor adultului. Este pe locul al III-lea intre neoplasmele tractului urinar, dar se caracterizeaza prin mortalitate dubla (aproximativ 40%) comparativ cu tumorile vezicale si prostatice (aproximativ 20%). Carcinomul renal este mai frecvent la barbati decat la femei, raportul fiind de 3:2 , cu incidenta maxima in decadele a VI-a si a VII-a de viata, dar in crestere la varste tinere.
Majoritatea tumorilor renale sunt asimptomatice o lunga perioada de timp. Manifestarile clinice apar in stadii avansate. Cu toate acestea cele mai frecvente manifestari clinice sunt de natura urologica si se grupeaza intr-o triada caracteristica: hematurie(urinare cu sange), durere, tumora renala palpabila.
Alte semne si simptome sunt reprezentate de febra prelungita, permanenta, fara semn de infectie urinara, scadere ponderala, astenie fizica.
ABC Gorj: Exista mai multe tipuri de cancer renal ?
Dr. Dinu C-tin: Exista mai multe tipuri de cancer renal, iar carcinomul renal reprezinta 85-90% din totalul tumorile renale. Celelalte tipuri de cancer ar fi carcinomul papilar, carcinomul medular, moinos tubular, carcinom renal chistic, sarcomul renal, s.a.m.d.
ABC Gorj: Care sunt metodele de diagnosticare in momentul in care se prezinta un pacient la consultatie acuzand aparitia unor semne?
Dr. Dinu C-tin: Triada clasica descrisa anterior este intalnita, din fericire, din ce in ce mai rar, in mai putin de 10 % din cazuri; ea este ,de regula, modalitatea de prezentare a tumorilor aflate intr-un stadiu avansat de evolutie. La momentul actual ECOGRAFIA are un rol primordial in diagnosticul precoce al tumorilor renale.
Majoritatea leziunilor asimptomatice (aproape 80%) sunt descoperite incidental in cursul unui examen ecografic. Ecografia are o specificitate de 98% in evaluarea parenchimului renal si in diferentierea dintre tumorile cu continut lichid fata de cele solide. Nu exista contraindicatii cunoscute pentru examinarea ecografica. Marimea, localizarea si ecogenitatea leziunii sunt factori care influenteaza diagnosticul. Carcinomul cu celule renale apare ca o masa renala solida cu ecogenitate variabila; masele renale hiperecogene sunt in majoritate angiomiolipoame sau hemangioame. Cu cat tumora este mai mica creste probabilitatea de a fi izoecogena, iar depistarea este cu atat mai dificila cu cat este situata mai profund in parenchim. o tumora cu diametrul de 2-3 cm este considerata la limita inferioara de marime pentru depistarea ecografica.
Ecografia este utila si in stadializare deoarece poate sa puna in evidenta:
– adenopatii hilare sau retroperitoneale,
– trombi tumorali, sub forma unor mase ecogene solide in lumenul venos, care are un diametru marit,
– metastaze hepatice cu diametru > 1 cm
TOMOGRAFIA (CT) este metoda de diagnostic de electie pentru orice masa tumorala renala, solida sau mixta, decelata ecografic. Poate depista leziuni cu diametru cuprins intre 0,5- 1 cm., adica practic toate masele renale. In 10% din cazuri diagnosticul este incert. Noua generatie de tomografe cu rotatie continua realizeaza achizitie de date in mod spiral permitand explorarea intregii arii renale intr-un singur pas. Aceasta a devenit metoda investigationala de electie, pentru ca realizeaza reconstructii multiplanare de inalta calitate intr-un timp redus.
ABC Gorj: Cancerul de rinichi poate fi tratat? Si daca da, cum?
Dr. Dinu C-tin: Interventia chirurgicala este singura metoda de tratament care poate asigura vindecarea carcinoamelor renale, insa acest deziderat se poate atinge decat in formele incipiente ale bolii. Desi cel mai des intalnit procedeu chirurgical este nefrectomia radicala , adica extirparea intregului rinichi, fazele incipiente ale bolii pot beneficia si de interventii conservatoare, din ce in ce mai des.
ABC Gorj: Exista factori de risc pentru a dezvolta acest tip de cancer?
Dr. Dinu C-tin: Factorii de mediu joaca un rol semnificativ in dezvoltarea cancerului renal. Studii epidemiologice au incriminat fumatul, cu risc de pana la 2-3 ori mai mare, direct legat cu durata fumatului, numarul de tigari fumate zilnic si invers proportional cu varsta de debut a fumatului.
Alti factori de risc sunt reprezentati de: obezitate, medicatia anti hipertensiva, expunerea profesionala la hidrocarburi aromatice, metale grele, azbest. De asemenea, un risc crescut fata de populatia generala au pacientii cu insuficienta renala cronica aflati in program de dializa.
ABC Gorj: Care ar fi tipul de cancer care se poate transmite ereditar?
Dr. Dinu C-tin: Evidenta unui determinism genetic in aparitia carcinoamelor renale a venit de la existenta formelor familiale ale bolii intr-un procent de 4 % din totalitatea cazurile.
ABC Gorj: In incheiere va rog sa ne spuneti ce ati recomanda tuturor cetatenilor pentru a avea rinichi sanatosi?
Dr. Dinu C-tin: Pentru rinichi mai sanatosi si implicit pentru o viata mai sanatoasa va recomand sa evitati factorii de risc determinanti in aparitia majoritatii cancerelor umane, cum ar fi: fumatul, alcoolul excesiv, obezitatea, alimentele procesate si cel mai important lucru ar fi controlul medical periodic care conduce la depistarea precoce a oricarei afectiuni, cu consecintele benefice ce deriva din acest lucru.
Urmariti-ne in continuare activitatea pentru a descoperi alaturi de noi informatii esentiale despre bolile care pun vietile gorjenilor in pericol, dar si cum ne putem proteja de acestea!
DONEAZA si TU in contul Asociatiei Bolnavilor de Cancer Gorj!
Cont IBAN: RO29BTRLRONCRT0630749201 – Banca Transilvania
ORICE AJUTOR E BINEVENIT!
Iar daca vrei sa ni te alaturi, te invitam sa ne contactezi:
- E-mail: contact@abcgorj.ro
- Telefon: 0722 859 514
- Adresa: Str. Armoniei Nr. 2, Loc. Dragoieni – Mun. Targu Jiu